Назад
George Herald
Южна Африка – Деца научиха как да спасяват своите баба и дядо герои

ДЕЦАТА НАУЧИХА КАК ДА ЗАБЕЛЯЗВАТ СИМПТОМИТЕ НА ИНСУЛТ

НОВИНИ В GEORGE – В George стартира кампания за обучение на семействата чрез техните деца как да разпознават трите основни симптома на инсулт.

Йохан Принслу, бивш ръководител на известна служба за спешна медицинска помощ, сега собственик на 911 парамедицински услуги и посланик на Инициатива „Ангели“ в Южна Африка, беше един от първите там, който пусна пилотно новоразработена и дублирана програма FAST герои 112.

Принслу и представители на проект „Ангели“ представиха спонсорираната програма в основното училище „Джордж Саут“ и училището за предучилищно образование „Клаутеруд“ през ноември, където участваха 177 деца от петгодишна възраст до 1-ви клас. Всички деца бяха наградени на специално и забавно закриващо събитие, провело се в петък, 29 ноември, на което получиха тениски FAST герои.

„Искрено се радвам на отзивите от училищата и родителите. Изпробвах програмата и с моята петгодишна дъщеря и е удивително колко добре приема информацията и че може да си я спомни“, казва Принслу.

Програмата FAST герои е разработена от Департамента по образователна и социална политика на Университета на Македония.

„В Южна Африка повече от 360 души получават инсулт всеки ден, като от тях 90 остават инвалиди, а 110 умират. Ако получилите инсулт могат да стигнат по-бързо до болница с готовност за лечение на инсулт, инвалидността и смъртта могат да се предотвратят“, казва Принслу.

„Тук, в нашата държава, където голям процент деца растат в домовете на своите баби и дядовци, тази кампания може да помогне да се спасят много животи и да се предотврати инвалидността. Ние учим децата, но и ангажираме членовете на техните семейства.“

Чрез три мили фигури на баби и дядовци супергерои, представени в кратки видеоклипове и в материалите, които всяко дете получава, симптомите и номерът за спешни повиквания (112) се запечатват в съзнанието им. Те носят у дома плакати и ги окачват като напомняне.

Родителите или настойниците могат да споделят забавлението онлайн, като регистрират семейството на уебсайта на FAST герои.

Програмата се предлага в пет едночасови сесии за определен период от време в училището. „Пилотното пускане беше много успешно и възможността за предлагане на програмата в други училища в областта е много голяма“, казва Принслу.

Той също така отправя специални благодарности към учителите (Аманда Радемейер, Хеди Кьогеленберг, Алфия Енгелбрехт, Лорейн Криел, Кейти Гермишис и Криста ван дер Мерве), които вложиха допълнителни часове, за да успее проектът. Можете да се свържете с Принслу на 076 577 9779.

Журналист Алида де Биър | събота, 07 декември 2019, 07:58

Напред
Назад
ВКЛЮЧЕТЕ СЕ

ЗА НАС

ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ С НАШИТЕ ГЕРОИ

КАМПАНИЯ В ДЕЙСТВИЕ

ОБЩНОСТ

СОЦИАЛНИ
КУПЕН АРТИКУЛ!
НЯМАШ ДОСТАТЪЧНО МОНЕТИ!
НЯМАШ ДОСТАТЪЧНО ДИАМАНТИ!
Powered by Translations.com GlobalLink OneLink Software