ИЗБЕРИ РАЗДЕЛ
1
Какво причинява инсулт
2
Как да предотвратим инсулт
3
Лечението на остър инсулт
4
Знаете ли, че
5
За нас
Връщане към „За страницата“
Напредък
0%
Завърши
Какви са причините за инсулт

Инсултите, причинени от кървене, не са толкова чести и са около 15% от всички инсулти. 

Инсултът е най-вече в резултат на тромб, който запушва артерия в мозъка.

Ако искате да избегнете инсулт, вероятно се питате как се образува този тромб и какво можете да направите, за да го предотвратите. В повечето случаи тромб (кръвен съсирек) се причинява от едно от двете неща: болни артерии или кръв, която се съсирва повече от обичайното.

Болни артерии

Може би сте чували за атеросклероза. Това е заболяване на артериите.

Представете си вашите артерии като градински маркуч.

Вашето сърце е помпата, която изпомпва течност в маркуча (вашите артерии). Единствената разлика между градинския маркуч и артериите е, че течността (кръвта) не напуска системата. Тя остава в обръщение и доставя кислород и хранителни вещества там, където е необходимо.

А сега си представете какво ще се случи с този ваш маркуч, ако той бъде затворен в края. Тъй като течността не може да излезе, налягането ще започне да се увеличава. В краткосрочен план маркучът е достатъчно еластичен, за да се справи с повишеното налягане, но ако това продължи по-дълго време, маркучът може да започне да се напуква. Особено, ако маркучът под налягане е оставен на слънце, в крайна сметка той ще стане твърд и нееластичен. 

 

Вашата артериална система е същата.

Ако налягането на артериите се повиши, поради някаква причина (например, когато вашият любим отбор вкара гол), артериите ви могат да се справят с него, защото са еластични. Но ако това повишено налягане се поддържа в продължение на много години, постоянният стрес може да доведе до малки пукнатини в стените на артериите ви.

За щастие тялото ви има нещо, което поправя тези пукнатини. Това „нещо“ се нарича холестерол. Нуждаем се от холестерол, защото той поправя клетъчните стени и щетите, причинени от високо кръвно налягане.

Проблемът е, че ако поддържате високо кръвно налягане, малката лезия може да натрупа повече холестерол. Към него могат да се присъединят и други вещества и в резултат стената на артерията става по-дебела и по-малко еластична. Това, което понякога се случва е, че тази плака, която се образува в стената на артерията, може да стане нестабилна и да се разпадне. След това тя влиза в кръвообращението и може да запуши артерия в мозъка ви. 

България
България
България
България
Английски език
Аржентина
Бразилия
Канада
Чили
Колумбия
Хърватска
Еквадор
Грузия
Германия
Гърция
Унгария
Исландия
Италия
Казахстан
Киргизстан
Литва
Малайзия
Молдова
Перу
Полша
Португалия
Румъния
Сингапур
Словакия
Южна Африка
Испания (Испански)
Испания (Каталонски)
Тайван, Провинция Китай
Обединени арабски емирства
Обединено кралство
Украйна
Узбекистан
ВКЛЮЧЕТЕ СЕ

ЗА НАС

ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ С НАШИТЕ ГЕРОИ

КАМПАНИЯ В ДЕЙСТВИЕ

ОБЩНОСТ

СОЦИАЛНИ
КУПЕН АРТИКУЛ!
НЯМАШ ДОСТАТЪЧНО МОНЕТИ!
НЯМАШ ДОСТАТЪЧНО ДИАМАНТИ!
Powered by Translations.com GlobalLink OneLink Software