Назад
ЕВРОПА
Инициатива „Angels“ набира супергерои

НАБИРАНЕ НА СУПЕРГЕРОИ

Според Световната организация по инсулт 1 от 4 от нас ще претърпи инсулт в живота си. WSO също ни казва, че инсултът е лечим. В много държави това все още не е реалност, тъй като много малко пациенти пристигат в болница, която би могла да им предостави правилното лечение, а още по-малко пациенти пристигат навреме за леченията, които биха могли да им помогнат да преживеят инсулта и да си тръгнат от болницата със собствени сили.

През последните три години Инициативата „Ангели“ работи усилено, за да се гарантира, че повече „болници с готовност за лечение на инсулт“ са налични, така че пациентите да имат достъп до грижите, които заслужават. Ние също работим усилено, за да гарантираме, че линейките ще карат пациенти с инсулт само до тези болници и че тези болници могат да предложат най-подходящите лечения по най-ефективния начин.

Пациентите често не считат своите симптоми за достатъчно сериозни, за да повикат линейка. В много случаи търсят помощ първо от приятели, членове на семейството или общопрактикуващи лекари и често не са съветвани да повикат линейка.

Тогава ние трябва да разрешим два проблема:

  1. Да подобрим разпознаването на най-честите симптоми на инсулт
  2. Да обучим населението, че инсултът е спешен случай и че ако се появят тези симптоми, те трябва да повикат линейка, а не да търсят помощ някъде другаде.

Това в никакъв случай не е лесна задача. Приемете за момент, че средната възраст на пациентите с инсулт е 70 години. Това население не прекарва цялото си време в социалните медии или в четене на медицински блогове. Ние знаем също, че не можем само да ги обучим, тъй като първата им реакция е да потърсят помощ. Затова трябва да обучим и техните приятели и членове на семейството, при които могат да отидат, когато се прояви инсулт.

Когато се опитвахме да преценим как да решим този проблем, попаднахме на някои социално-демографски данни, които показват, че до 50% от възрастовата група, която се опитваме да обучим, се грижи за внуците си най-малко няколко пъти в седмицата. Това може да се дължи на факта, че и двамата родители работят, или на домакинствата с много поколения, в които много често живеят. Това ни даде идея.

Какво ще стане, ако използваме внуците като средство, чрез което ние ще обучим бабите и дядовците и техните приятели и семейства. Разгледахме къщите на бабите и дядовците и разбрахме, че те много често имат снимки и картини от внуците си по стените. Може да е възможно най-грозната рисунка, направена с пръсти, но има място на стената, тъй като има сантиментална стойност. Това ни накара да се замислим дали бихме могли да използваме това и да накараме децата да дадат на своите баби и дядовци подарък, който би могъл да ги обучи за инсулт. Той ще е с продължително действие, тъй като ще бъде измежду другите снимки на стената.

Насочването към родителите бе по-лесно, тъй като единствено трябваше да намерим начин за децата да ангажират своите семейства, като ги накарат да посетят уебсайт или като донесат вкъщи неща, за които са учили в училище.

Програмата FAST герои, призната неотдавна от WSO, цели да адресира това чрез анимирана образователна програма с герои с централна фигура Томи, който става FAST герой, като научава как да се бие със Злия Тромб и как да спаси живота на своите баба или дядо герои.

Разработена в партньорство с Департамента по образователна и социална политика на Университета на Македония, програмата е базирана на училището кампания, насочена към деца на възраст 5 – 8 години, и се състои от богата гама от дейности, съсредоточени около четирима супергерои. Разпределени в период от 5 седмици, тези дейности ще ги обучат как да разпознаят някои от главните симптоми на инсулт и да оценят важността да се повика линейка на 112 при съмнения за инсулт.

На децата се дава мисията да обучат най-малко двама баба и дядо герои. Всяка седмица в продължение на 5 седмици децата персонализират образователна картичка с послание за своите двама баба и дядо герои и в края на програмата тази картичка им се изпраща по пощата. Когато баба и дядо героите получат картичката, от тях се иска да я поставят на стената или на хладилника заедно с всички други снимки, които вече имат.

За да обучат останалата част от семейството, на децата ще бъдат дадени плакати за стаите им и маска, за да си играят у дома. Искаме нашите FAST герои да бъдат на видно място в домовете и насърчаваме родителите да се присъединят към забавлението, като им предлагаме да влизат онлайн веднъж седмично, за да гледат видеоклипове, да отговарят на някои въпроси и да помогнат на децата да изпълнят мисията си.

Програмата беше пилотно разпространена в детски градини в Гърция и резултатите от нашите първи реализации разкриха много щастливи деца, горди баби и дядовци и родители със значително подобрени познания за инсулта.

Ресурсите за използване в клас са подходящи за възрастта и включват обучителни материали, като кратки филмови анимации, дейности в класната стая, песен за FAST героите и материали за дома за буквално пренасяне на посланието вкъщи. Като цяло, програмата предоставя на семействата средства с двойна роля – помага им да прекарват качествено време заедно като семейство и докато правят това, прехвърлят познанията за инсулт чрез инцидентно учене.

Една от ключовите привлекателни точки на програмата е лекотата, с която всеки човек може да участва. Може би сте лекар или медицинска сестра и работите в болница с готовност за лечение на инсулт, и желаете да достигнете до общността, за да накарате повече пациенти да постъпят в правилните болници навреме за лечение. Може да познавате член на екип на линейка, който има опит с представяне на дейността на екипа си пред училищата, или може би познавате родител, който има свободно време, или дори човек, който е преживял инсулт и е свързан с Организацията за подкрепа на пациенти с инсулт. Всеки може да стане посланик на FAST героите.

Единствено трябва да отидете на уебсайта на адрес www.fastheroes.com  и да се регистрирате като посланик на FAST героите. Екипът ще ви предостави всичко, което ви е необходимо за внедряване във вашето училище, включително материалите, използвани в клас, уебсайт за родителите, за да участват, и дори някои обучителни материали и подкрепа, за да пристъпите към действие. Ние не искаме просто да реализираме кампанията в едно училище или за един ден, макар че искаме това да стане част от тяхната годишна учебна програма. Работим, за да ви предоставим идеи как да направите кампанията устойчива от финансова гледна точка чрез търговия, набиране на средства и др.

Днес материалите за FAST герои се предлагат локализирани (номер за спешни повиквания и език) за Русия, Латвия, Словакия, Унгария, България, Гърция, Италия, Испания, Португалия, Германия, Бразилия, Канада, Исландия, Южна Африка, Сингапур и Тайван. Тъй като интересът нараства, ние се надяваме също да разширим нашето покритие.

Ние от Инициатива „Ангели“ вярваме в овластяването на хората да правят всичко, което правят по-добре, сега и в бъдеще. Точно както предлагаме инструменти, за да ви помогнем да подобрите времето от вратата до лечението или професионалните си умения за разчитане на резултати от компютърна томография, така кампанията FAST герои е нашето решение, което ви предлагаме, за да се обърне внимание на проблема с осведомеността на общността относно инсулта.

Заедно можем да променим света – по един дядо или баба герой всеки път.

 

Напред
Назад
ВКЛЮЧЕТЕ СЕ

ЗА НАС

ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ С НАШИТЕ ГЕРОИ

КАМПАНИЯ В ДЕЙСТВИЕ

ОБЩНОСТ

СОЦИАЛНИ
КУПЕН АРТИКУЛ!
НЯМАШ ДОСТАТЪЧНО МОНЕТИ!
НЯМАШ ДОСТАТЪЧНО ДИАМАНТИ!
Powered by Translations.com GlobalLink OneLink Software