Назад
International Journal of Stroke
Световната организация по инсулт (WSO) подкрепя
FAST Heroes / БЪРЗИ Герои 112

Разпознаването на признаците на инсулт и получаването на бърз достъп до лечение е жизненоважно за спасяването на животи и подобряването на изхода за хората, преживели инсулт. Осведомеността за FAST съобщението е основна насока на Световната кампания за лечение на инсулт и на членовете на WSO в цял свят. Но една важна аудитория за това съобщение – тази, която традиционно не се включва в програмите за осведоменост – са децата.

Докато разпространението на инсулт при деца е много по-ниско, отколкото при възрастното население, като глобалният риск от инсулт през целия живот вече е 1 на 4, обучението на децата с основни знания за това как изглежда инсултът и какво да правят в спешни случаи, може да бъде животоспасяващо.

Затова наскоро WSO одобри програмата FAST герои и ще работи за пилотиране и оценка на тази образователна инициатива на ниво детска градина, като ще окаже съдействие при локализирането на ресурси и дейности за общностите по света.

Програмата FAST герои създаде анимирана образователна програма с герои с централна фигура Томи, който става FAST герой, като се научи как да се бие със Злия Тромб и да спаси живота на своите баба и дядо герои (неговите баба и дядовци). Ресурсите за използване в клас са подходящи за възрастта и включват обучителни материали, като кратки филмови анимации, дейности в класната стая и материали, които се носят у дома за буквално пренасяне на посланието вкъщи. Съществуват дори идеи, които да помогнат на училищата и общностите да събират средства за разширяване на участието и да направят програмата по-устойчива в дългосрочен план.

Майкъл Брайнин, президент на WSO, каза за партньорството: „Развълнувани сме да стартираме пилотно тази програма, която се надяваме, че не само ще предаде животоспасяваща информация, но и ще ни помогне да разберем как да работим по-добре с децата, за да подкрепим по-широката осведоменост на общността за инсулт и FAST.“

Ян ван дер Мерве, ръководител проекти за Инициатива „Ангели“ в Европа, който подкрепя програмата FAST герои, коментира: „След като стартирахме Инициатива „Ангели“, разбрахме, че има два големи проблема, които по някакъв начин трябва да бъдат решени. Първият е, че пациентите пристигат твърде късно за лечение. Това може да се дължи на погрешна диагноза или на това, че симптомите не се смятат за достатъчно сериозни, за да отидат пациентите в болница. Вторият голям проблем е, че прекалено много пациенти отиват и се приемат в болници, които нямат готовност за лечение на инсулт. И двете грешки много често водят до много по-лош изход след прекарания инсулт. За да помогне за решаването на един от тези въпроси, Инициатива „Ангели“ подкрепи Департамента по образователна и социална политика на Университета на Македония за разработване на програмата FAST герой.

Инсултите крадат животи и като ангажираме нашите деца и техните семейства, ние можем да направим нещо, за да сме сигурни, че когато се прояви инсулт, ние ще бъдем подготвени. Това може да бъде разликата не само между живота и смъртта, но и между „живота, какъвто го познаваме“ и живота с трайни увреждания.“

Пилотните програми на FAST герои ще бъдат доставени в партньорство с членове на WSO в редица страни, включително Бразилия, Сингапур и Южна Африка. За повече информация относно участието в програмата FAST герои на WSO, моля, свържете се с campaigns@world-stroke.org

Напред
Назад
ВКЛЮЧЕТЕ СЕ

ЗА НАС

ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ С НАШИТЕ ГЕРОИ

КАМПАНИЯ В ДЕЙСТВИЕ

ОБЩНОСТ

СОЦИАЛНИ
КУПЕН АРТИКУЛ!
НЯМАШ ДОСТАТЪЧНО МОНЕТИ!
НЯМАШ ДОСТАТЪЧНО ДИАМАНТИ!
Powered by Translations.com GlobalLink OneLink Software